Correctief onderhoud

Wat is Correctief onderhoud (CM)

Correctief onderhoud (ook wel pechonderhoud genoemd) zijn onderhoudstaken die worden uitgevoerd om defecte systemen en apparatuur te corrigeren en te repareren. Correctief onderhoud heeft tot doel defecte systemen te herstellen.

Omdat bij deze methode niet te voorspellen is wanneer onderhoud nodig is, wordt deze vorm van onderhoud steeds minder toegepast. Het is voor een productiebedrijf ongunstig om de productie op willekeurige momenten te moeten stoppen, omdat een machine gerepareerd moet worden.

Correctief onderhoud wordt geïnitieerd wanneer tijdens een afzonderlijke werkorder een extra probleem wordt ontdekt. Tijdens een noodreparatie, als onderdeel van een routine-inspectie of tijdens het uitvoeren van preventief onderhoud, ziet een technicus bijvoorbeeld een ander probleem dat moet worden verholpen voordat andere problemen optreden.

Uitgesteld Correctief Onderhoud

Uitgesteld correctief onderhoud verwijst naar het proces waarbij onderhoudswerkzaamheden worden uitgesteld tot een later tijdstip, meestal nadat een storing of defect is opgetreden. Dit kan verschillende redenen hebben:

  • Kostenbesparing: Het uitvoeren van preventief onderhoud kan duur zijn, vooral als het vaak wordt uitgevoerd of als het onnodig is. Door onderhoud uit te stellen tot het moment dat het echt nodig is, kunnen kosten worden bespaard.
  • Minimalisatie van stilstand: In sommige gevallen is het niet praktisch om machines of systemen te stoppen voor preventief onderhoud, vooral als ze essentieel zijn voor de continuïteit van de productie. Uitgesteld correctief onderhoud wordt dan toegepast om de stilstand te minimaliseren.
  • Geavanceerde monitoring: Moderne mechatronische systemen kunnen worden uitgerust met sensoren en monitoringstechnologieën die de gezondheid van het systeem voortdurend controleren. Deze systemen kunnen voorspellende analyses uitvoeren om te bepalen wanneer onderhoud nodig is. Hierdoor kan het onderhoud op een meer geplande en geoptimaliseerde manier worden uitgevoerd, waardoor ongeplande stilstand wordt verminderd.
  • Verbeterde technologie: Sommige mechatronische systemen zijn zo geavanceerd dat ze zelfcorrigerende mechanismen hebben of kunnen blijven functioneren, zelfs als bepaalde onderdelen niet optimaal werken. In deze gevallen kan uitgesteld correctief onderhoud acceptabel zijn, aangezien het systeem nog steeds goed functioneert ondanks een defect.

Het belangrijkste risico van uitgesteld correctief onderhoud is dat het kan leiden tot onverwachte storingen en uitvaltijden, wat uiteindelijk kan leiden tot hogere kosten en productieverliezen. Daarom moet de beslissing om onderhoud uit te stellen zorgvuldig worden overwogen en gebaseerd zijn op een grondige analyse van de risico’s en kosten

Nood onderhoud

Noodonderhoud verwijst naar onderhoudswerkzaamheden die onmiddellijk moeten worden uitgevoerd vanwege een dringende situatie of een onverwachte storing die de werking van een systeem of machine direct beïnvloedt. Het doel van noodonderhoud is om de situatie snel te verhelpen en de normale werking zo snel mogelijk te herstellen. Hier zijn enkele kenmerken van noodonderhoud:

  • Ongepland: Noodonderhoud is ongepland en wordt meestal niet van tevoren gepland. Het wordt uitgevoerd als reactie op een onvoorziene gebeurtenis, zoals een storing, een defect of een plotselinge uitval van een systeem.
  • Dringendheid: Noodonderhoud is dringend en vereist onmiddellijke aandacht. Het doel is om de downtime te minimaliseren en de operaties zo snel mogelijk te hervatten.
  • Hoge prioriteit: Het herstellen van de normale werking heeft de hoogste prioriteit bij noodonderhoud. Andere taken kunnen worden uitgesteld ten gunste van het oplossen van het probleem.
  • Tijdsdruk: Vanwege de dringende aard van noodonderhoud is er vaak tijdsdruk om de reparatie of het onderhoud zo snel mogelijk af te ronden.
  • Flexibiliteit: Noodonderhoud vereist vaak flexibiliteit van het onderhoudsteam en de beschikbaarheid van de benodigde middelen, apparatuur en reserveonderdelen om snel ter plaatse te zijn en de problemen op te lossen.

Voorbeelden van situaties waarin noodonderhoud nodig kan zijn, zijn onder meer:

  • Een machine die plotseling faalt tijdens de productie, waardoor de productie wordt stopgezet.
  • Een lekkage in een pijpleiding die onmiddellijke reparatie vereist om schade aan apparatuur of eigendommen te voorkomen.
  • Een elektrische storing die de stroomtoevoer naar belangrijke systemen onderbreekt, zoals verlichting, HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) of machines.
  • Een veiligheidsincident waarbij een onderdeel of systeem niet goed functioneert, waardoor er een risico voor de werknemers ontstaat.

Het doel van noodonderhoud is om snel en effectief te reageren op deze noodsituaties om de impact op de productie, veiligheid en bedrijfsvoering te minimaliseren.

Storingsafhankelijk onderhoud (SAO)

Bij een storingsafhankelijk onderhoud worden onderdelen pas vervangen wanneer hieraan een storing optreedt. Deze vorm van onderhoud geeft de laagste organisatiekosten. Toch is deze vorm niet veel meer in gebruik vanwege enkele nadelen:

  • De beschikbaarheid van machines
  • De kwaliteit van het eindproduct

Bovendien is deze vorm van onderhoud niet planbaar en is het hollen of stilstaan voor een Technische Dienst of onderhoudsbedrijf. Toch wordt storingsafhankelijk onderhoud in bepaalde gevallen toegepast als:

  • De storing geen gevaar of problemen oplevert
  • Er geen preventief onderhoud mogelijk is
  • De storing nauwelijks optreedt
Figuur 1: SAO