Elektromotoren

De werking van een wisselstroom elektromotor

Een elektromotor zet elektrische energie (Wattage) om in mechanische energie, wat beweging creëert. Dit wordt mogelijk gemaakt door een magnetisch veld.

Het magnetische veld wordt gegenereerd door de stator, het stationaire deel van de motor. De stator kan bestaan uit een elektromagneet of een permanente magneet.

Om de kracht van de elektromotor te vergroten, worden er meerdere wikkelingen rond de stator geplaatst. Hierdoor kan de motor meer vermogen leveren. In een wisselstroom elektromotor worden deze wikkelingen afwisselend van spanning voorzien, wat het magnetische veld doet draaien.

De werking van een gelijkstroom elektromotor

Een gelijkstroommotor werkt op een vergelijkbare manier als een wisselstroommotor, waarbij gebruik wordt gemaakt van wikkelingen en magnetische velden.

Het verschil zit hem in de plaatsing van de onderdelen. Bij een wisselstroommotor zitten de wikkelingen om de rotor heen en de permanente magneten zijn gemonteerd op de stator.

Een gelijkstroommotor heeft echter koolborstels die zorgen voor de verbinding met de rotor. Zonder deze koolborstels zou de rotor geen spanning ontvangen en zou de motor niet kunnen draaien.

Verschil tussen gelijkspanning en wisselspanning motoren

Wisselstroommotoren draaien op één of meerdere fasen waarvan de spanning wisselt op verschillende golflengtes. Deze variërende spanningen creëren elektromagnetische velden in de stator die de rotor aandrijven. In tegenstelling tot gelijkstroommotoren gebruiken wisselstroommotoren geen koolborstels om de commutator van polariteit te laten veranderen, wat betekent dat ze minder slijtage vertonen en een langere levensduur hebben.

De manier waarop wissel- en gelijkstroommotoren worden geregeld in termen van snelheid, is ook verschillend. Bij wisselstroommotoren wordt de snelheid bepaald door de frequentie van de stroom in de stator. Bij gelijkstroommotoren wordt daarentegen de snelheid bepaald door de stroom die door de armaturen loopt, wat invloed heeft op de rotatiesnelheid van de commutator.

Deassemblage van de Newton MS56M2-4 B14 wisselspanning elektromotor

Hieronder zijn foto’s te vinden over de Newton wisselspanning elektromotor te vinden die een goed beeld geven over hoe een elektromotor aan de binnenkant eruit ziet. Het is altijd handig om eerst de handleiding van uw elektromotor te raadplegen bij de fabrikant, voordat u van plan bent om onderhoud te plegen aan krachtige machines of apparaten waaronder een elektromotor. Hieronder vind u foto’s van een live deassemblage van de Newton MS56M2-4 B14 wisselspanning elektromotor.